Publisert

De mørke timene på korset – 2


Ca leselengde:
2 min

Det femte utsagnet fra Jesu kors er sannsynligvis det vi møter i Joh 19,28:

«Jeg tørster!»

Tankene går til de sterke skildringene i Salme 22 som profetisk skildrer Messias sin lidelse. Salmen starter med Jesus sitt rop til Gud: «Min, Gud, min Gud hvorfor har du forlatt meg» (Salme 22,1). Det fortsetter med hånende ord fra mennesker omkring korset og etterhvert skildres den intense fysiske lidelsen. Kanskje Jesus ba hele salme 22 her i det svarteste mørke under Guds dom?

Vi leser hvordan salmisten skildrer lidelsen, åndskampen, tørsten, væsketapet m.m:

«Jeg er utøst som vann, og alle mine ben skiller seg at. Mitt hjerte er som voks, smeltet inne i meg. Min kraft er opptørket som et potteskår, og min tunge henger fast ved mine gommer. I dødens støv legger du meg. For hunder omringer meg, de ondes hop kringsetter meg. De har gjennomboret mine hender og mine føtter. Jeg kan telle alle mine ben, de stirrer, de ser på meg med skadefryd » (Sl 22,15-18).

Vi kan tenke at andre mennesker hatt tilsvarende og verre lidelser ved tortur, ved grufulle henrettelser o.l. Men ingen andre har møtt denne lidelsen for våre synder. Soningen for våre synder er i ferd med å bli fullført. Jesus får syndens lønn som er døden. Venner kommer til for å gi hjelp i den intense tørsten og gir han vineddik (Joh 18,29). Men lidelsen for våre synder bærer han alene.

Den intense tørsten er samtidig et budskap om mørket under Guds vrede. Den rike mannen i Luk 16 som dør og våkner i pine, skildrer den intense tørsten. Han spør om noen kan dyppe fingertuppen i vann og svale hans tunge (Luk 16,24). Jesus opplever tørstens mørke i stedet for deg. Jesus gir ved sitt frelsesverk nettopp levende vann for at vi i evighet ikke skal tørste.

«Om noen tørster, han komme til meg og drikke! sier Jesus (Joh 7,37).

Ordene i dag om Jesu tørst viser også Jesu sanne menneskelighet, hans natur og hans kropp. Han er det mest, sanne og ekte menneske på jord han som samtidig er Guds Sønn. Vi skal også vite i våre liv at ingen lidelse er ukjent for Jesus. Også her gjelder det: Han er prøvd i alt!!


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Andakt

Emne

  Jesu lidelse

Skrifthenvisninger

  Johannes´ evangelium  19: 28

  Salmenes bok  22: 58

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Thor Fremmegård.
  Thor Fremmegård bor i Tromsø, men kommer opprinnelig fra Østfold. Han er gift med Sigrun og de har to voksne barn. Thor er lærer ved Fjellheim bibelskole i Tromsø.
   Ressurser av Thor Fremmegård
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.