Publisert

I begynnelsen var bildet Hva ord og bilder kan og ikke kan


Ca leselengde:
2 min

I løpet av fire lørdager vil teologen Leif Andersen ta oss med inn i enkle og oppbyggelige refleksjoner i møte med ulike bildekunstneres verker.


På Museum Jorn i Silkeborg kunne man i 2016 se et av de mest kjente og mest spennende maleriene av Asger Jorn: I begynnelsen var bildet fra 1965.

Det er ikke sikkert man skal legge for mye i nettopp den tittelen til nettopp det bildet. Jorn var nokså skjødesløs med tanke på hva som passet til hva. Men formuleringen kan gjerne stå som overskrift over hele hans kunst og hans kunstforståelse.

Det er naturligvis en kommentar til Bibelens I begynnelsen var ordet. På sitt vis står det som et opprør mot en kultur og en europeisk historie som ble altfor avhengig av ord, definisjoner, kvelende systematikk og rigid vitenskap.

Inn med det sanselige, det vidunderlig ville, det billedlige og barnslige, det kreative! Det er et opprør jeg selv kjenner på begeistring over.

I dag har opprøret seiret. Rapporten "Børns læsevaner – overblik og indblik" fra 2017 satte tall på det: Når barn i 3.-7. klasse har fri er det ikke lenger bøker, men bilder de oppsøker – Youtube og streaming.

Jeg har ellers aldri kunnet følge den vanlige misnøyen over internett og teknologiens fremmarsj – alt nytt har alltid blitt misbrukt. Men denne undersøkelsen gjorde meg alvorlig bekymret. Det går nemlig ikke bare ut over evnen til å lese sammenhengende. Det går også ut over selve evnen til å tenke sammenhengende. Det fremgår faktisk også av undersøkelsen.

Det er på høy tid å gjenerobre ordets magi og begeistringen for boken. Trosse Netlix' enevelde.

Men heter det ikke at "et bilde sier mer enn tusen ord"? Jo. Og det gjør det. Noen ganger. Men prøv å si nettopp den setningen med et bilde ...

Da menigheten i Galatia hadde "fått Jesus Kristus malt for øynene som den korsfestede" (Gal 3:1) av Paulus, hadde han neppe laget en tegning. Har var derimot i stand til å tegne med ord, så de kunne se den korsfestede for seg.

Bilder kan ting som ord ikke kan. Og omvendt.

Link til bildet: https://www.museumjorn.dk/da/udstillinger/nuvaerende-udstillinger/i-begyndelsen-var-billedet/


 


Støtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Andakt

Serie

  Vil du komme til Kristus?

  Jesu hjertelag= frelser

  Om kunstverket The Resurrection. Port Glasgow

  I begynnelsen var bildet Hva ord og bilder kan og ikke kan (vises nå)

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Leif Andersen.
  Leif er gift med Elonora. Han er teolog og ansatt som reiseprest i Dansk Indremisjon og som lektor på Det danske Menighetsfakultet.
   Ressurser av Leif Andersen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.