Publisert

Ruts forbilledlige frimodighet 4/5 Hvorfor det ikke var frekt å be byens respektable mann om å gifte seg med "feil kvinne".


Ca leselengde:
3 min

I en serie på fem andakter kommer vi denne uka til å få et innblikk i Ruts bok. Hver dag kommer en ny tekst, og på lørdag har man hele serien.

Del 1: Noomis motgang og håp

Del 2: Ruts hengivenhet

Del 3: Boas kommer på banen

Del 5: Noomis tilflukt sviktet ikke


Det er lett å tenke at fortellingen stopper her. Rut har fått det så godt som det bare er mulig å få som fremmed i Israel. Men her vises også den store forskjellen på Guds tanker og våre. Han hadde tenkt så mye mer for Rut, Noomi og Boas. Hans velsignelse strakk seg mye lenger enn hva deres tanker kunne ane. Vi møter Rut og Boas i en noe merkelig dialog midt på natta.

Ved midnattstid kvakk mannen til. Han bøyde seg fram og så at det lå en kvinne ved føttene hans. Hvem er du, spurte han. Jeg er Rut, tjenestekvinnen din, svarte hun. Bre kappen din over meg, for du er løsningsmann. Velsignet er du av Herren, min datter! Du har vist enda større trofasthet enn før ved ikke å gå etter de unge mennene, verken de fattige eller de rike. Og nå, min datter, vær ikke redd! Alt det du sier, vil jeg gjøre for deg. For alle som bor i byen vet at du er en hederlig kvinne. Rut 3:8-11

Det fantes en ordning i Israel som skulle sikre slekten når en nær bror eller slektning fikk økonomiske problemer. Da skulle den nærmeste kjøpe opp eiendommen og det som tilhørte ham, så når han fikk det bedre stilt, hadde han mulighet til å kjøpe tilbake den eiendom som engang vært hans.

Dette kjente Noomi til og hun har nå lagt en plan for sin svigerdatter Rut. Boas var nemlig i slekt med Noomi og dermed en slik løsningsmann. Nå skulle Rut henvende seg til ham og spørre ham egentlig direkte: Gift deg med meg!

Og så er det så fint å se hvilken grunn hun angir for at han skulle ville gjøre det. Hun kunne ha nevnt noe av det Boas sier om henne, at hun er en hederlig kvinne, at hun fulgte sin svigermor til et fremmed land, at hun var flittig til å arbeide på hans åker og så videre. Rut nevner imidlertid ikke noe av dette, hun snur det helt motsatt. Bre kappen din over meg, for du er løsningsmann! Fordi du, Boas, vil dette, fordi det ligger i din natur å vise omsorg, kjærlighet og beskyttelse! Fordi du er løsningsmannen min og står ved dine ord, så gift deg med meg!

Det er underlig å se denne frimodigheten som Rut viser. Hun, en ung fattig enke med helt feil bakgrunn henvender seg til en av byens mest respektable menn og spør om han vil gifte seg med henne!

Av Boas svar så ser vi at han overhode ikke opplever Rut sitt spørsmål som frekt. Dette har han lengtet etter, dette er noe han virkelig vil. «Alt det du sier vil jeg gjøre for deg». Slik taler kjærligheten! Slik taler Jesus. Kom til meg, bli min, så jeg kan få vise deg min kjærlighet! Boas så ikke på Rut sin fortid, at hun ikke var et «passende parti» for ham, og Gud ser deg gjennom Jesus som den vakreste brud.

Alt hos deg er vakkert, min elskede, du er uten feil. Du har fanget mitt hjerte, min søster, min brud. Du har fanget mitt hjerte med et eneste øyekast. Høysangen 4:7,9


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Andakt

Emne

  Frelse

Skrifthenvisning

  Ruts bok  3: 8-11

Serie

  Noomis motgang og håp 1/5

  Ruts hengivenhet 2/5

  Boas kommer på banen 3/5

  Ruts forbilledlige frimodighet 4/5 Hvorfor det ikke var frekt å be byens respektable mann om å gifte seg med "feil kvinne". (vises nå)

  Noomis tilflukt sviktet ikke 5/5

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Hanna Nilsen.
  Hanna Nilsen er fra Sverige, men bor på Kvaløya utenfor Tromsø. Hun er gift med Andreas, har tre gutter og sammen driver de et overnattingssted på Kvaløya. Hun arbeider også som lærer og sjelesørger på Fjellheim bibelskole i Tromsø.
   Ressurser av Hanna Nilsen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.