Publisert

Vil du komme til Kristus? En refleksjon over Hugo van der Goes' Monforte-alterbildeI løpet av fire lørdager vil teologen Leif Andersen ta oss med inn i enkle og oppbyggelige refleksjoner i møte med ulike bildekunstneres verker.


På Gemäldegalerie i Berlin ble jeg i 2012 grepet av den flamske maleren Hugo van der Goes' Monforte-alterbilde (ca. 1470). De mesterlig tegnede figurene og omhyggelige detaljene viser tekniske evner i verdensklasse.

Men det som forbløffet meg var Jesusbarnets blikk. I nesten alle andre skildringer av vismennene/kongenes tilbedelse, ser barnet (naturligvis) på de spennende gjestene med de pene klærne, og rekker kanskje hendene mot de flotte gavene.

Men her ser barnet forbi både Maria og Josef og vismennene – og betrakter med et alvorlig, inntrengende blikk bildets betrakter. Med et nesten vitende blikk lar han et øyeblikk denne fantastiske scenen, med de fornemme gjestene som alle kikker på ham, være – og vender seg til meg og spør om også jeg vil være med inn...

Hele bildet er også mulig å se her.


 

RelatertStøtt foross.no
Ressurstype

  Andakt

Emne

  Jesu person

Serie

  Vil du komme til Kristus? En refleksjon over Hugo van der Goes' Monforte-alterbilde (vises nå)

  Jesu hjertelag= frelser

  Om kunstverket The Resurrection. Port Glasgow

  I begynnelsen var bildet

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Leif Andersen.
  Leif er gift med Elonora. Han er teolog og ansatt som reiseprest i Dansk Indremisjon og som lektor på Det danske Menighetsfakultet.
   Ressurser av Leif Andersen
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.