Publisert

Boktips: Tykikos En fin og oppbyggelig roman om de første kristne


Ca leselengde:
2 min

Tykikos dukker opp fem ganger i Det nye testamente. Han må ha vært en betrodd medarbeider av Paulus, i og med at vi flere ganger leser at Paulus sender ham på oppdrag. Han sendes både til Efesos og Kolossæ, og når Titus trenger støtte på Kypros, sendes han dit også. 

Når Odd Rannestad har valgt Tykikos som hovedperson for sin roman om de første kristne, er det både et godt og
velbegrunnet valg. Rannestad plasserer Tykikos i Efesos og vi følger ham gjennom livet. Handlingen fortelles i jeg-form og Rannestad lykkes med å veve inn mye bibelstoff og generell kunnskap om historiske forhold gjennom romansidene. Boken er også utstyrt med et omfattende noteapparat til slutt, hvor vi får masse spennende og nyttig tilleggsinformasjon.

Målsetningen med boken er å åpne opp NT for nye lesere. Det lykkes Rannestad godt med. Han har gjort et grundig historisk arbeid og har også jobbet godt med bibeltekstene. Efesos var en viktig by i antikken, og ble tidlig en sentral by for den kristne kirken og misjonsarbeidet. Ved å legge handlingen til Efesos, lykkes han med å få stor bredde i persongalleriet. Fra Apostlenes gjerninger vet vi at Paulus bodde en periode i Efesos, og fra tradisjonen lærer vi at Johannes tilbragte mange år i samme by. Alt dette veves inn i handlingen og slik blir det både lærerik og artig lesning.

Apostlenes gjerninger slutter med at Paulus sitter fengslet i Roma. En god del bibellesere regner med at det var det siste som skjedde i Paulus’ liv. Rannestad velger i stedet å gå for teorien om at Paulus ble løslatt og fikk tjene noen flere år. Det er en teori jeg synes har mye for seg, og den passer godt på bibelmaterialet.

Boken er kanskje ikke et litterært mesterverk, men dette oppveies av at Rannestad gjennom boken bobler av forkynner- og formidlingsglede. Boken inneholder også mye god sjelesorg. Teologisk bærer den tydelig preg av at Rannestad har sin bakgrunn i Misjonssambandet, og bokens forkynnelse er oppbyggelig og frigjørende.

Rannestad viker heller ikke tilbake for å skildre fall og nederlag. Det gir troverdighet og han tegner et realistisk bilde av kamper og utfordringer kristne har til alle tider, og kamper de kristne den gangen måtte kjempe.

Alt i alt er dette en fin bok som gir et ypperlig innblikk i viktige sider av livet i antikken og den første kristne kirken. Leserne vil få mange spennende aha-opplevelser og kunne ta til seg varm og sentral forkynnelse. Det er en lettlest bok med et driv som er godt avpasset handlingen. Det er ikke så ofte slike bibelromaner utgis på norsk, så dette er et kjærkomment innslag i den kristne bokfloraen.

Boken kan blant annet kjøpes her. 

Tykikos
Forfatter: Odd Rannestad
Forlag: EB Media
Språk: Norsk
År: 2022
Sidetall: 364


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
2 min
Ressurstype

  Boktips

Emne

  Forbilder

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Knut Kåre Kirkholm.
  Knut Kåre Kirkholm er gift med Marianne, har tre jenter og bor i Oslo. Han jobber som høgskolelektor på Fjellhaug internasjonale Høgskole, lærer på Bibelskolen Fjellhaug og redaktør av magasinet Fast Grunn.
   Ressurser av Knut Kåre Kirkholm
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.