Barneoppdragelse har aldri vært enkelt. Hver ny foreldregenerasjon kommer med liknende utsagn; «hvor annerledes det er nå i forhold til når jeg selv var barn!» Det kan sikkert diskuteres hvor sant slike utsagn egentlig er, men de siste par tiårene har bragt nye elementer inn i livene våre; skjermer. Mengder av dem.
Hvordan påvirker de oss?
Heller enn å gi konkret veiledning i jungelen av apper og enheter ønsker forfatter Andy Crouch å løfte blikket vårt i The Tech-wise Family. Undertittelen sier mer: Hjelp i hverdagen til å gi teknologien riktig plass. Hans misjon med boken er å hjelpe foreldre til å ha et lengre siktemål for sine barn – hva er det som egentlig hjelper dem til å modnes og forme dem til modige mennesker som øker sin visdom?
Denne tilnærmingen var tiltalende for meg når jeg leste boken. Den er skrevet i 2017 så snapchat er omtalt, men det sier seg selv at enhver bok på emnet blir raskt utdatert om den er veldig spesifikk om apper, ulike sosiale medier og til dels hva skjermene faktisk tilbyr oss i hverdagen.
Som den mangfoldige og fargerike personen Andy Crouch er evner han å ta leseren med inn i relativt dype emner, men på en enkel og tilgjengelig måte. Som mangeårig journalist og også sjefsredaktør i det etablerte kristne magasinetChristianity Todayer han en kjent personlighet, spesielt i amerikansk kristenliv. Han spiller på sin erfaring som musiker, forfatter, leder og fremfor alt som gjennomtenkt forelder. Det er faktisk tenåringsdatteren som står for forordet. Det er interessant i seg selv å høre fra henne som jo er utsatt for en oppdragelse preget av veiledningen boken gir!
Fordelt gjennom hele boken, som er et samarbeid med Barna Institute, presenteres vi også for resultater fra grundig og aktuell forskning. For eksempel mener 77% av de spurte foreldrene at det er vanskeligere å oppdra barn nå enn da de selv var barn. 2/3 mener dette har med teknologi å gjøre.
Ikke bare de yngste, nei!
Det er også verdt å ta med et spørsmål barn ble stilt; Hva er det du ønsker at var annerledes i ditt forhold til dine foreldre? Svar: «at mine foreldre unngår skjermer og snakker med meg».
Crouch tar tak i dette og anerkjenner at skjermer og teknologi absolutt ikke er et oppdragerproblem alene, altså noe vi tenker på med hensyn til våre barn, men en utfordring for oss alle.
Hvordan forberede på det vanskelige?
Noe av hovedutfordringen er teknologiens hovedpoeng, uansett hva det er snakk om: easy, everywhere. Her peker Crouch på at livet, med all sin vekt og alle sine utfordringer, er langt fra lett! Det krever tvert imot stort mot og mye visdom for å takle det på en god måte. Og her er vi inne ved hovedanliggendet; «reclaiming real life in a world of devices».
Boken er gjennomgående på å gi grunner for en anti- «easy, everywhere»- tankegang og praktiske tips til hvordan vi kan hjelpe både oss selv og våre barn til å faktisk leve et slikt liv.
Andy Crouch ble blant annet intervjuet om bokens innhold i denne podkasten.
De ti tipsene
Del 1. Tre avgjørende valg for en tech-wise family
- Velge karakter.
- Skape rom.
- Strukturere tid.
Del 2. Dagliglivet
- Våkne opp og gå til ro.
- Læring og arbeid.
- Den gode nyheten om kjedsommelighet.
- På dypet. I bilen.
- Naken, men ikke skamfull.
Del 3. Det mest betydningsfulle
- Hvorfor sang teller
- I gode og onde dager
Too much?
Crouch er herlig når han ikke legger skjul på egen tilkortkommenhet i møte med mange av rådene han selv kommer med. Dette gjør han ikke på en utleverende måte og uten at det undergraver det han faktisk ønsker å fremme. Veien tillates å bli til mens vi går og det gir en nødvendig fleksibilitet når vi vet at familien utvikler seg og teknologien stadig kommer med nye løsninger.
Jeg vil varmt anbefale boken og håper mange vil hente inspirasjon og veiledning fra den.