Publisert

Utrust familien 11 gode punkter å ta med for et aktivt andaktsliv i hjemmet


Ca leselengde:
3 min

Disse ordene som jeg byr deg i dag, skal du gjemme i ditt hjerte. Og du skal innprente dem i dine barn. Du skal tale om dem når du sitter i ditt hus, når du går på veien, når du legger deg, og når du står opp. 5. Mosebok 6:6-7

I den daglige familieandakten feirer vi gudstjeneste. Vi tilber Gud, vi studerer Guds Ord, vi samtaler om det vi har lest, vi lærer oss bibelvers utenat og ber.

Dette er å utruste familien. Det er ingen indoktrinering, men en god påvirkning. Ikke-påvirkning eksisterer ikke. Har kirken eller bedehuset tatt over andaktene? Er det dette som er grunnen til at ungdommer går bort fra den kristne troen?

Den primære skolering av barn når det gjelder den kristne troen foregår i hjemmet. Her er noen praktiske forslag til familieandakt:

1 Finn den beste tiden. Hva som er best for dere, kan variere ut fra familiens situasjon. Det kan være morgen eller kveld eller både óg. Det kan også være i tilknytning til et måltid. Vær fleksibel og endre tiden for andaktsstunden hvis familiesituasjonen krever det.

2 Les et avnitt fra Bibelen. Man kan for eksempel lese gjennom en bibelbok gjennom å lese noen vers hver dag.

3  Om barna er gamle nok, kan de bytte på å lese høyt.

4 La alle i familien forklare bibelavsnittet med egne ord.

5 En av de voksne i familien kan siden forklare hva avsnittet betyr for å hjelpe barna å forstå det bedre. Knytt budskapet til den Lille katekismen og dåpen.

6 La barna stille spørsmål. Om de voksne ikke har gode svar, kan de finne ut av det. Ha gode bibelkommentarer hjemme og husk at ingen stiller bedre og klokere spørsmål enn barna.

7 Lær dere hva viktige bibelske begreper betyr.

8 Lær dere bibelvers utenat. Misjonæren Bob Nichols skriver: "Jeg har prøvd å lære min familie å memorere 14 bibelvers i måneden. Hele familien er med på å repetere versene og det har vært til stor hjelp for oss".

9 Syng en sang. Kanskje et av barna kan lede sangen?

10 Be sammen. Det er kraft i bønn. Herren elsker å høre og svare på sitt folks bønner. Man kan velge et eksplisitt bønneemne og be for det til Herren svarer på bønnen eller viser oss at det eventuelt ikke er Hans vilje. Glem ikke å takke for bønnesvar, som at Herren har beskyttet oss i løpet av dagen.

11 Gjør andaktsstunden interessant. Det skal ikke være en kjedelig stund. Husk samtidig på at ingenting skal erstatte andaktsstunden.

Å, så rop nå dag og natt:
Gud, bevar Du meg
At ei hjertet trekkes bort fra deg
Og hvordan du fører meg
Gjennom tungt og lett
La meg komme til det rom
Som Jesus har beredt


Artikkelen stod først på trykk i "Kyrka och folk" som vi har et samarbeid med om utveksling av stoff. Se nettutgaven her.


 

Relatert



Støtt foross.no
Ca leselengde
3 min
Ressurstype

  Livet

Emner

  Barn

  Disippelliv

  Ekteskap

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Mats H. Giselsson.
  Mats er gift og har ti barn. Han er nå pensjonist, men har arbeidet mesteparten av sitt liv som prest i Svenska kyrkan fra han ble innviet i 1973. Han har også vært predikant i Bibeltrogna Vänner og misjonær ved Lutheran Theological Seminary, Ethiopia.
   Ressurser av Mats H. Giselsson
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.