Publisert

Rapper om nattverden Musikkanmeldelse av "Christ for You"


Ca leselengde:
5 min

Rapperen Marcus Tyrone Gray, med artistnavnet FLAME, ga nylig ut EPen «Christ for You» hvor han tar for seg nattverden som tema. Han kommer fra en reformert bakgrunn, men endte opp med å konvertere til lutherdom og har studert teologi ved Concordia St.Louis. Ta del i Grays teologiske reise og bli med inn i et kanskje litt ukjent univers.

Du sier en teolog som rapper om nattverden? Ja, i USA er kristen rap (ofte omtalt som Christian Hip Hop) godt utbredt. Matt Smethrust hos The Gospel Coalition nevner faktisk kristen rap som en av faktorene som har sørget for nykalvinismens store vekst i USA. Dette er en stor og mangfoldig gruppe med artister som Lecrae, Shai linne, Propaganda, Andy Mineo, Trip Lee, NF med flere.

Noen av disse har faktisk toppet Billboard, tross Jesus-sentrerte tekster. De fleste er primært artister, mens noen også er teologer og noen faktisk jobber som pastorer. Jeg har ikke tenkte å diskutere sjanger i denne artikkelen, men heller fokusere på innholdet og den teologiske reisen til FLAME.

Det som er særlig interessant med rapperen FLAME, er at han bringer inn et luthersk perspektiv i et miljø som i all hovedsak domineres av reformert teologi. For han var det til stor hjelp, i sin teologiske søken, å komme over teologen Jorden B Cooper, som også har gått veien fra reformert til luthersk teologi. I det siste, som student ved Concordia St. Louis, har han blant annet sittet ved føttene til Joel Biermann, som har vært bidragsyter på Foross-konferansen i Oslo (PS. Sjekk ut starten på «Used to think» på Extra Nos!).

«Extra nos» (det betyr "utenfor oss selv") er navnet både på en serie med album FLAME har startet å gi ut om sin teologiske reise, men er også navnet på den første plata. På dette albumet, og hans tiende studioalbum, tar han for seg et sentralt tema som frelsesvisshet. I korte trekk diskuterer han hvordan utvelgelseslæren, innenfor reformert teologi, fører til at man ser til fruktene av sitt eget kristenliv for å få bekreftet om man er sann kristen. Han er innom lovens tre bruk og den horisontale vs den vertikale rettferdighet. Og det er nettopp her begrepet «Extra nos» (utenfor oss selv) kommer inn i bildet med en litt ulik vektlegging hos Luther.

But, its allowed me to place the emphasis outside of myself.
The emphasis of where do I look for that assurance.
That peace, that I’m good with God.
And rather than just, you know Just this internal focus.
(Concordia – Extra Nos)

«Christ for You» er den andre plata i serien. Det er interessant i seg selv at et album om nattverden plutselig ligger på 8. plass på de offisielle hip hop-listene i USA. Gjennom både kristologi, kirkehistorie og apologetiske perspektiv, drar FLAME oss inn i sin nye overbevisning om hvordan Jesus faktisk kommer oss i møte i nattverden. La oss se på noen smakebiter.

Hvor hans første album i hovedsak er i dialog med Calvin, drar han også inn Zwingli på dette andre. På låta «Christ for You», møter vi et noe sjelesørgerisk perspektiv. Dette er tett på temaet om frelsesvisshet fra den forrige plata. Jesus møter oss konkret i nattverden med sin tilgivelse og nåde. Tilgivelse er ikke bare noe åndelig og abstrakt, men noe vi kan ta i mot helt konkret i nattverden.

Because He knew we'd get stuck in our heads
So he gave us a seal that's filled with a mystery
He in the mist of the bread
Under-in and with the bread
Under-in and with the wine (Bodily? Wow!)
Now this universal promise He brings it down then I make it mine
So when we struggle with doubt, we do not look to our fruit or our purity
That will not bring security
It's the supper He instituted that'll cure me
(Christ for You – Christ for you)

I låta “That Long” argumenterer han videre med at åndeliggjøring av «Dette ER min kropp» (Matt 26:26) først oppstod ved Zwingli og Calvin på reformasjonstida. Han drøfter dette i lys av kirkehistorie og hvordan det i stor grad var enighet i ulike kirkesamfunn før dette.

«3 Genera» er uten tvil den teologisk tyngste låten hvor han går i dybden i Kristologi. Nettopp her ligger noe av grunnlaget for hvorfor Luther og Calvin ser ulikt på nattverden. Dette er dypdykk i ulike sider ved tonaturslæren og hvordan dette får konsekvenser for læren om nattverden (sjekk ut denne artikkelen som kan være nyttig å lese om du vil henge med på denne låten).

I «Sounds Crazy» tar han for seg noe av det samme og sier:

Jesus body is God's body
Homeboy it is what it is
Otherwise honestly
Did He take on human nature separate them
Then you can't say He did
This is just Bible
Hypostatic union
That you might ruin while you're doing communion
If it's not Christ for you in the sacraments
Then it's just some work that we doing.

FLAME har gitt ut et spennende rap-album som særlig er interessant på grunn av sin lutherske teologi inn i et reformert-preget miljø. Til en viss grad er nok FLAME med Extra nos-seriene opptatt av å dele sine oppdagelser i møte med alle sine reformerte rap-venner, men ikke bare det. Stilen på musikken preges av tunge beats som kanskje appellerer mer til de yngre publikum. På den andre siden er tekstene spekket med teologisk dybde, med sin systematiske teologi og latinske fraser, og vil være av interesse for den som liker teologisk dybde.

Skal du fordype deg i et kristen rap album som dette, vil jeg anbefale deg å besøke genius.com. Her finner du alle tekstene og ofte en del kommentarer som hjelper deg til å forstå tekstene bedre.


 

RelatertStøtt foross.no
Ca leselengde
5 min
Ressurstype

  Aktuelt

Emne

  Nattverden

Forfatter
forfatter_fotoSkrevet av: Jørgen Storvoll.
  Jørgen Storvoll kommer fra Brøstabotn, er gift med Ingunn Sofie og de har fire barn. Jørgen er teolog og arbeider nå som lærer på Fjellheim bibelskole i Tromsø
   Ressurser av Jørgen Storvoll
Vil du støtte foross.no?

  Du kan gi via kredittkort

  Du kan benytte Støtt foross via Vipps! med Vipps-nummer: 70979

  Mer info og andre alternativ finnes på siden STØTT OSS.