2020 vil fremfor alt huskes som korona-året. Men heldigvis er mye annet positivt man også kan huske fra dette året – blant annet av innhold på foross.no! Her deler et knippe redaksjonsmedlemmer sine høydepunkt blant det som er publisert i året som har gått.
Trykk på overskriftene for å lese artiklene!
Øivind Kringstad
I løpet av 2020 er det publisert over 500 ressurser på foross.no. Da sier det seg selv av det er utfordrende å plukke ut noen få favoritter! Her er likevel tre gode kandidater:
20 år som bibeloversettere
Det er kanskje litt juks at et opptak fra Forosskonferansen 2019 kommer med, men det ble publisert på nettsiden i 2020! Steffen Stensland ledet dybdeintervjuet med Ingjerd og Sigmund Evensen hvor de forteller livsnært og levende fra sine 20 år som bibeloversettere blant Umanikainafolket på Papus Ny- Guinea. Sterkt!
ANNA: en trofast tjener
Rolf Lavik har gjennom en lang serie andakter tatt utgangspunkt i kvinner i Bibelen. Passelig leselengde, stilig vinkel og et oppbyggelig siktemål er stikkord for disse. Godt over 25 kvinner blir omtalt og andaktene fungerer også motiverende til å bli enda bedre kjent i Bibelen.
Å elske sin deprimerte neste
Det er spennende med bidrag fra skandinavisk kristenhet! Finske Jimmy Svenfelt har skrevet en god tekst om et svært viktig emne. Her er det ikke først og fremst forklaringer og utgreiinger, men praktisk hjelp og evangeliet om Jesus som står i fokus. Det er det vi trenger, nedstemt eller ei!
Ingvald Kårbø
I kveld ble det banket på helvetes port
Hva skjedde egentlig med Jesus mellom langfredag og første påskedag? I denne teksten som har lånt sin tittel fra en frisk Grundtvig-salme drøfter Mikael Bruun hva vi kan vite om Jesu nedfart til dødsriket. Verdt å få med seg!
Messiasoratoriet
Gjennom 2020 har redaksjonsmedlem Silje Kiil gitt oss to glimrende tekster om to klassiske mesterverk. Før påske kom en tekst om Johannespasjonen til Bach og i adventstiden en tekst om Händels Messias. Begge to er vel verdt å lese for å kunne få hjelp til å forstå det kristne budskapet som disse verkene formidler. Messias-teksten er også en fornøyelig tekst som i alle fall fikk meg til å trekke på smilebåndene gjentatte ganger. Anbefales!
John-Kjetil Gagnat
Adventskalender 2020
Dette året har vi vært så heldige at vi fikk produsere en adventskalender i samarbeid med Bibelskolen Fjellhaug. Vi håper adventskalenderen har vært til velsignelse, og at den har vært med på å rette fokus på julehøytidens under i en annerledes tid. Hvis du ikke har fått med deg disse korte videoandaktene anbefaler jeg å ta en kikk!
Pasjonssalmer til betraktning: Innskriften på korset og hjertet
Det er ikke mange som har jobbet like mye med gamle salmer som Egil Sjaastad. I denne artikkelen leverer han glimrende betraktninger om den kjente og kjære pasjonssalmen av Thomas Kingo: «Skriv deg Jesus på mitt hjerte». Pasjonssalmen er formet som en bønn som jeg ønsker å bruke som en bønn for livet mitt i møte med et nytt år: «Skriv deg, Jesus, på mitt hjerte, du min konge og min Gud, at ei lyst, ei heller smerte deg formår å slette ut!». Ta deg tid til å lese Egils betraktninger om denne salmen, og ta salmen og betraktningene med deg inn i det nye året.
Et aldri så lite tips til slutt er å sjekke ut meget lyttbare versjonen av salmen.
Silje Kiil
Foross.no er ikke et nettsted utelukkende for én type lesere. Du finner en stor spennvidde i publikasjoner med artikler av ulik lengde, mange forskjellige forfattere og en rekke ulike temaer og sjangere. Du tilbys andakter, gjennomganger av kirkeårstekster, fagartikler, anbefalinger, kristen vinkling på dagsaktuelle temaer og utleggelser av bibeltekster, i tillegg til en rekke forskjellige podkaster, lydopptak av foredrag og taler, samt undervisning i videoformat. Og ennå har jeg sikkert ikke favnet over alt.
Vi har veldig mange gode norske bidragsytere, som jeg er takknemlig for, og vi er i tillegg så heldige at vi får lov til å hente god undervisning på stødig, bibelsk og konfesjonell luthersk grunn fra trossøsken i andre land. Det faktum at vi lever i en tidsalder hvor vi kan kommunisere med mennesker i andre land, både via moderne teknologi og via engelsk som verdensspråk, er forenende og for min del et betydelig «pinsedagsunder» som vår generasjon får nyte godt av og høste velsignelse av. Mine anbefalinger er derfor preget av dette og jeg vil slå et slag for artikler som kanskje er litt lange, men som fyller foross.nos oppfordring til sine lesere om å grave litt dypere.
Jeg kan ikke be
Min første anbefaling tar for seg temaet som omtales som en kristens åndedrett; bønn. Mange av oss sliter med å be, finner ikke riktige ord og vet ikke helt hva bønn egentlig er. Til deg vil jeg servere en ypperlig redegjørelse for temaet av den finske pastoren Harri Huovinen. Artikkelen er personlig, hjertevarm, ærlig og oppbyggelig. Å høre Guds egne ord om bønn, er både frigjørende og trosstyrkende.
En kristens forhold til sabbaten
Om du lar friste til en langlesning til, håper jeg du er klar for å trekke tråder fra det gamle testamentets sabbatsbud til vår helligdag sammen med Daniel Johansson, studierektor på Församlingsfaktulteten i Göteborg. Få artikler er, i mine øyne, mer oppklarende enn denne. Et tema der mange legger inn sine egne tolkningsnøkler og preferanser, nyter ekstra godt av henvisninger til Skriften sammen med respekt for tidligere så vel som nåværende tradisjoner.
Faith in the shadow of a pandemic
Til sist vil jeg trekke inn et dagsaktuelt tema: pandemien som berører hver eneste én av oss. Artikkelen inneholder en bokanbefaling av Tellef Granås om troen i lys av pandemien. Følgende sitat sier nok til at jeg har lyst til å lese mer: «Dette er en bok for deg som mistenker og anklager luthersk tro for å være svak når det kommer til helliggjørelse og gode gjerninger.»
Endre Stene
Krevende og brutal
Jeremias bok er ingen enkel bok å gå inn i. Men Håkon Sunde Pedersen har i en forholdsvis kort tekst lukket opp boken og gitt oss noen enkle nøkler til å forstå den. Når jeg leser Sunde Pedersens innføringstekst til Jeremia, kjenner jeg at jeg virkelig får lyst til å lese i boken og grave etter det gullet som er gjemt også her. Og jeg blir glad for at vi har slike som har arbeidet så mye én enkelt bok i Bibelen og som kan hjelpe oss andre til å forstå.
Bibelen på slakk line
Bokanmeldelser kan være svært opplysende. Knut Kåre Kirkholms anmeldelse av «Bibelen på slakk line» av Raymond Lillevik er det. Boken, som kanskje er en av årets mest interessante teologiske utgivelser, setter på agendaen den presserende problemstillingen at Bibelen både må forstås som Guds Ord og samtidig som en menneskeskapt bok. Kirkholms anmeldelse gir oss et resyme av de dypt teologiske og filosofiske løsningsforslag på bibelvitenskapens utfordringer som Lillevik presenterer. Resultatet er en bokanmeldelse som bør leses av alle som er opptatt av hvordan vi skal forstå Bibelen.
Godt nytt år – fra redaksjonen i foross.no